31 Ocak 2013 Perşembe

Dukanpare (Atak Hariç)


oooooooooooo alemin kralı geliyoooooooo geliyoooooooo geliyooooo:))) hahah eğlendim:) huzurlarınızda şekerpare:)

ne zamandır canım şekerpare istiyodu. ve yine doğalsan yulaf kepeği galeta karışımı imdadıma yetişti. son bi kaç tarif için bunu söyledim ama tekrarlıyorum. ben size daha naaaapim a dostlar:)) tarifin orjinalinde pudra şekeri kullanılıyor. bizim kullanabileceğimiz buna en yakın malzeme mısır nişastası. burdan yola çıktım.

hamuru:
9 yk doğalsan yulaf kepeği galeta karışımı
4 yk nişasta
3-4 yk tatlandırıcı
1 paket kabartma tozu
1 yumurta sarısı
1 çay bardağından biraz az süt

şerbeti:
2 su bardağı su
3-4 yk takita formtat 60
3-4 damla limon

hamurun kuru malzemelerini güzelce karıştırın. sütünü ekleyin. eze eze hamurun her yerine dağılmasını sağlayın. baya katı oluyor. yumurta sarısını da ekleyip karıştırmaya devam edin. çok aşırı katı olursa biraz beyazından ekleyebilirsiniz. ama genel olarak katı olacak harcımız. bu arada şerbet malzemelerini karıştırıp ocağa koyun bi yarım saat kaynaması lazım. o kaynarken hamurdan cevizden biraz büyük parçalar koparıp elinizi ıslata ıslata yuvarlayarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizin. 180 derecede ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. bunun üstüne yumurta sarısı çok yakışıyor dileyen sürebilir orjinali gibi. kaynayıp rengi hafif sarımsı bir renk alan şerbeti nar gibi kızaran şekerparelerininz ılınınca üstüne gezdirin. tabi yağlı kağıdı altından çıkarmayı unutmayın:) bu dombikler şerbeti öyle bir çekti ki şaştım kaldım. hem hacimleri genişledi hem yumuşadılar. o yüzden 15 dakika sonra dikkatlice ters çevirin şerbeti çekmesi için. tüm şerbet tamamen emilene kadar 15 dkda bir ters yüz edin. sonra tavsiyem 2 saat kadar buz dolabında bekletip öyle yeyin. mmmmmmmmiis oldu mis:)

bu şerbetli bir tatlı olduğundan zaten 1 oturuşta 1 ya da 2 tane yenebilir. içinde sadece 1 yumurta sarısı var o yüzden tadının bozulma riski de çok az. hava almayacak şekilde ağzını kapatıp buz dolabında uzun süre saklayabilirsiniz. ayrıca ben nasıl bir sonuç çıkacağını bilmediğimden, bir kısmını da kurabiye gibi yerim tutmazsa diye düşünerek çok yaptım. bu ölçülerle kocaman kocaman 12 tane çıktı. isterseniz ölçüyü orantılı azaltarak daha kısa sürede tüketebilirsiniz. afiyet olsun:)

bunlar da şerbete ilk koyduğum halleri:) üstteki fotoğraftan ne kadar şiştiğini anlayın.

15 yorum:

  1. edacım bu tatlandiricilarla serbet yapinca cok tuhaf ve kötü gelmişti bana tadı .. takita ile hiç denemedim o da splendaya benziyor mu :(

    YanıtlaSil
  2. Elimde fındık ve antep fıstığı aromasi var. Bi deniciiiiimmm :)

    YanıtlaSil
  3. elin değmişken bir de baklava yapsana edacım :)

    YanıtlaSil
  4. hamuruna bari tatlandirici koymasak olmas mi

    YanıtlaSil
  5. ayyy korkuyorum tatlı yemeye :) ama süper görünüyor :)

    YanıtlaSil
  6. dün yaptım, muhteşemdi lezzeti, ama nişasta hakkına dikkat edip abartmamak lazım:)

    YanıtlaSil
  7. Hafta sonu denedim, ve aylar sonra ilk defa dukan helvadan sonra bu kadar orjinaline yakın bir tat almamıştım.
    Mutlaka denenmesi gereken tariflerden biri,
    Ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  8. Of sanırım bunlar muhteşem oldu.....12 tane fazla gelir diye 8 tane yaptım, kalan hamurun icine tarcın ve azıcık petıte beurre aroması ekleyip üstelerine de minik parça cevizler oturttum. Sizin bir kısmını da kurabıye nıyetıne yedım demenızden ılham alarak...sadece kurabıye hâli bile bu kadar güzel olduguna göre, yarına şerbetler çekince Bayram var demektir:)

    YanıtlaSil
  9. benimki çok açık renkli oldu bide tatlandırıcıyı fazla tatlı olsun diye fazla kaçırdım :)

    YanıtlaSil
  10. Güçlendirme veya korumada olanlara sizden aldığım ilham ve tarifle bir öneri: Bu şekerpara hamuru bence şimdiye kadar yediğim en müthiş şey. Ben 12 şekerpare yapacağıma 8 tane yapmıştım ve geriye kalan hamurun içine biraz tarçın ve petit beuree hamuruyla kurabiye olarak pişirip yemiştim, harika oldular. dün de aynı hamuru yine içine tarçın ve az petit beurre aromasıyla kurabiye hamuru gibi aynen hazırlayıp, biraz elmayı rendeledim, içine takita tatlandırıcı ve biraz tarçınla pişirdim, hazırladığım kurabiye hamurlarını top haline getirmek yerine biraz elimde yuvarlayıp avucumda düzleştirip içine bu elmalı harçtan bohçalar yapıp pişirdim. kesinlikle güçlendirmedekilere tavsiye ederim, gerçekten ela da girince tam anlamıyla gerçek elmalı kurabiye gibi oldular:)

    YanıtlaSil
  11. Dün pişirdim. Şerbetini tarifteki gibi yarım saat kaynatmadım maalesef, nasıl olsa şeker eridi deyip 15 dk. sonra kapatım. Tatlıyı yerken anladım ki o yarım saatin bir anlamı varmış:) Şerbet şerbet kıvamında olmadığı için tatlı halinden pek memnun kalamasam da, kurabiye hali hoştu.

    YanıtlaSil
  12. İnanılır gibi değil!!! Bu resmen şekerparedir! Tebrik ediyorum... Üstelik sizinki gibi kabarmadı da... Çok teşekkürler :) Baklava denemeniz konusundaki yoruma katılıyorum, bir o kaldı :)

    YanıtlaSil
  13. slm eda tariflerin çok ilginç mutlaka deneyeceğim bende yeni dukancıyım 7 günlük atak seyir evresinde 14.günüm bu aşamada tarifleri deneyebilirmiyim özellikle çokkk tost yemek istiyorum.....

    YanıtlaSil
  14. Ben burda galeta karışımı bulamıyorum. Sade yulaf kepegi ile de olur mu?
    Ne kadar kullanmalıyım?

    YanıtlaSil
  15. Denedim ama kupkuru oldu serbeti cekmedi hic :((

    YanıtlaSil