sanırsam bu sefer hakkaten tost ekmeği yaptım:
şimdiye kadar ekmeklerimi hep lorla yapıyordum. hiçbiri de ekmeğe benzemiyordu. çıtır çıtır mis gibi tost yemeyi çok özlediğimden olsa gerek bu tarif çıkıverdi ortaya:)
4 yk yulaf kepeği
3 yk süt tozu
3 yumurta
3 tepeleme yk yoğurt
yarım paketten biraz fazla kabartma tozu
yarım çk mahlep
yarım çk susam
çörekotu hariç bütün malzemeyi güzelce çırpıp üstüne çörek otunu serpiniz. 180 derecede ısıtılmış fırında yarım saat pişirip ılınınca dilimleyiniz. bu ka basit:)) ben yarın sabah kaşarlı tost yaparım ki bundan:))
Atak haric mi? neden?
YanıtlaSilkesinlikle güzel soru. düzelettim:)
YanıtlaSil4 yk yulaf kepeğinden 16 dilim ekmek mi? Günde 8 dilim yani.. Nefis..
YanıtlaSilaynen öyle. ben bu tarz tarifleri genelde kepeği çeşitli şekillerde kullanmak için yapıyorum. yani bunun 4 diliminden yapılmış 2 adet tost zaten bol bol doyuruyor. kalan 1 kaşık hakkımı da tatlıda kullanıyorum mesela:)
Silselam ...öncelikle hayirli ugurlu olsun blogunuz cok guzel... sizi dukan sitesinden sessiz sakin takip edenlerdenim cok begeniyorum tariflerinizi uyguluyorum genel olarak hepsini diyebilirim tam benlik lezzetler... ellerinize yureginize saglik ...sessizce takip edip hayraniniz olan birisiyim hayatta isdediniz hersey gonlunuzce olsun... HAYAT BEN...
Silçok teşekkür ederim yorumlarınızı fikirlerinizi her zaman paylaşın lütfen:)
SilTamam benimki hic sizin ki gibi kaçırmadı:( nerde yanlış yaptım? Lütfen bu ekmeğe ihtiyacım var!
YanıtlaSilnasıl yapıyorsam tarifleri de o şekilde bire bir veriyorum aslında neden olmadı anlamadım. sorun ne tam olarak kabarmadı mı pişmedi mi nedir?
Silbende yaptım ama işi hamur kaldı neden hiç böyle kalın olmadı
YanıtlaSileğer tarife bire bir uyarak yaptıysanız bir de son 10 dk ısıyı 100 dereceye kadar düşürmeyi deneyin
Silyörsanın yarım yağlı turuncu olan yoğurdu olur mu?
YanıtlaSilolur ben kullanıyorum %1.5 onun yağı
Silcnm şuan fırında kıvamı kekten daha cıvık idi doğrumudur? pişince yazıcam umarım olur
YanıtlaSilaslında o kadar cıvık olmaması lazım tam kek hamuru gibi diyebiliriz. ben de merak ettim şimdi sonucu:)
YanıtlaSilcanım sonuç güzel çook hafif nemli ama sorunsuz oldu yalnız kabarsada senin ki kadar kalın değildi sanırım 2 ölçü yapmak lazım ve 10 dilim çıktı 5 cm kalınlığında..
YanıtlaSilama her evre yazıyor diye yaptım ben atak 1 deyim.
atakta süt tozu yokmuş dogrumudur?
atakta süt tozunun sakıncası yok. her evreye uygun olan bir çok tatlıda kullanılıyor baknız pancake mesela:)
Silrica ederimm:)
YanıtlaSilmerhaba ben yeni dukancıyım:)bu tarifinizi deneyeceğim...ekmeği hazırladıktan sonra buzdolabında kaç gün saklayabiliriz acaba?
YanıtlaSildolapta uzun süre durabiliyor ama ben şahsen 3 günden sonra tadını sevmemeye başlıyorum. o yüzden tariflerim genelde 2-3 günlük oluyor:)
Siltost ekmeğini nasıl bir lalıba döktünüz
YanıtlaSilküçük boy baton teflon kalıp kullanıyorum ben bu tarz tarifler için
Silteşekkürlerrr
YanıtlaSilsitene bayıldım! yazarken kullandığın dil harika, sanki en yakın arkadaşımla muhabbet ediyoruz dukan hakkında :) bu arada bu ekmeği yapacağım yarın ama mahlep yok evde, mahlepsiz nasıl olur? olur mu ki?
YanıtlaSilne şahane bişey öyle düşünmen:) teşekkür ederim. mahlepsiz de güzel olur ama mahleplisini yeyince aradaki farkı anlarsın. her yerde bulunuyor baharat reyonlarında. bence bi koşu bi markete bak:)
Silmerhaba, ben de yeni başlayan dukancılardanım. bu tarifini hemen denedim. içi hafif nemli oldu ama lezzet süper. zaten bu mahlep ne menem bişimiş, ilk kez tatmama rağmen bağımlısı oldum diyebilirim. bu ekmeğin ardından tarifine light beyaz peynir, kaşar ve dereotu ekleyerek yumuşak tuzlu kekimle haftasonumu şenlendirdim:)) Buket
YanıtlaSilkesinlikle tuzlularda mahlep candır:) hayırlı olsun
Silsüt tozu yerine süt kullansak olmaz mı?
YanıtlaSilolmaz. süt tozunu kıvam versin diye kullanıyoruz. bide yerine süt koyarsanız iyice sulanacak
SilMahlepsiz denedim, muhteşem koktu pastane keki gibi. Yalnız kabartma işini beceremedim. :( İçi biraz hamurumsu kalmıştı, kapalı fırının sıcağında bıraktım, az da dışarda durunca kurudu.
YanıtlaSilDerinliği daha az borcam bulup onda mı denesem acaba kabarma sorununu çözmek için? Karbonat-sirke eklesem daha mı iyi olur?
mahlepsiz denedim gayet lezzetli oldu ama sizin kadar kabarmadı, üstü de kabuk gibi oldu. içi yumuşak kaldığında fırının içinde soğutulur ve ertesi gün yenirse lezzeti bir ayrı muhteşem oluyor:)
YanıtlaSilevet o da olabilir ya da derece düşürün. fırından fırına değişebiliyor o ayar
SilMikrodalgada olur mu ki bu ekmek?
YanıtlaSilhiç denemedim :)
SilAllah mı yolladı ne..vericem o 20 kiloyu..
YanıtlaSilhadi hayırlısı o zaman:)
Silmrb bloğunuzu yeni buldum ....ve çok beğendim ..ben yeni başladım dukana bugün seyir 3 günündeyim .ekmek konusunda pek becerekli değilim dukana başladığımdan beri krep yapıp iyorum buda beni artık sıkmaya başladı ekmek tadı istiyorum derken ve tostuda çok sevdiğim için bu tarifi yapayım dedim ama :((((( dünakşamki denememde çok güzel kabaran ekmeğim neden söndü anlamadım bu işin püf noktası varmıdır yaptığım ekmekler kabarmıyor neden olabilir yardımcı olabilirmisiniz....
YanıtlaSilGörüntüsü harika ama içi pişmedi. Öyle böyle değil herşeyi denedim.
YanıtlaSilDilimleyip 100 derecede 15 dakika ekstra pişirdim, yetmedi 200 derecede 10 dakika, yetmedi bir 10 dakika daha ama hayır içi pişmek bilmedi. Bunca emek ve elektrik israfından sonra bu ekmeği çöpe atmayacağım dedim. Bu kez dilimleri tavaya dizdim. Az önce yandılar! Bitti! OFFFFFFF!
Sorun turbo fırın sığdıracak bir mutfağımın olmaması. Set üstü fırında ekmek pişmiyor, ben bugün bunu iyice anladım.
cok teşekkürler. seyirde 2. gnüm ve ilk kez ekmek yaptım sayenizde. mahlep ve süttozum olmadıgı halde iyi oldu. içine az peynir maydonoz attım extra. allah razı olsun sizden.
YanıtlaSilSabah kuzenim Esin kahvaltıya bana geldi. Utanarak açtım kapıyı, "ekmeğimiz yok, hep fırınım yüzünden, pişirmiyor işte" dedim, akşamki maceramı anlattım. Esin mutfakta çok tecrubelidir, bir evde yardımcı olarak çalışıyordu daha önce. "Sen bana göstersene o tarifi" dedi ve işe girişti.
YanıtlaSilKare tepsi kullandı, batonda bu fırında pişirememen çok normal dedi. Tabana yağlı kağıt serdi. Hamuru tepsiye yaydı. Küçük bir demir bir kabın içine su koydu, ısıtılmış fırının tabanına tavayı yerleştirdi. "Geniş tepsi kullandığımız için ekmek pişer ama sert olabilir. Buhar ekmeğin yumuşacık pişmesini sağlayacak, turbo fırın etkisi de yapacak " dedi.
Sonuç: incecik ekmek hem çok güzel pişti, hem de yumuşacık oldu hakikaten. Ekmeği dörde kestik ve kocaman tostlarımızı afiyetle yedik:)
Kulağıma küperler:
Set üstü mini fırında baton ekmek yapmaya kalkışma! Kare yap, dikdörgen yap, olması yuvarlak yap, neme lazım!
Ekmek yaparken fırın tabanına içi su dolu metal kap yerleştirmende fayda var.
Merhaba yeni başladım atağın son günündeyim. Ekmek denemeleri yapıyorum tatları güzel olsada kabarmıyor ekmeklerim. Süt tozu kullanmadım henüz hiç ondan olabilir mi? Süt tozu ve tatlandırıcı için önerileriniz var mı?
YanıtlaSilFırını yanlış acmisim tek üstünü açmışim o yüzden önce üstü kızardı sonra doğru ayara aldım bir kat aşağı koydum. Pişti çok güzel oldu fakat kabarmadi. Bidahakine doğru acarsam kabarır heralde. Tosta hasret kalmıştım çok iyi geldi valla. Harikasın!
YanıtlaSilşimdi çıktı fırından ve evi mis gibi mahlep kokusu sardı.. hemen tost yaptım ve gerçekten çok leziz.. tam 10 dilim harika ekmek çıktı.. bu bereketli tarif için teşekkürler
YanıtlaSileda hn simdiye kadar denedigim en guzel ekmek tarifi. ancak ne yaptiysam sizinli gibi kabarmiyor gercekten nerde hata yapiyorum anlamiyorum. kabartma tozunu eksiltiyorum, fazlalastiriyorum vs vs her yolu denedim olmuyor. kalipta sönüp kalıyor. bu da tost yapmami engelliyor :) bir oneriniz olabilir mi ?
YanıtlaSil