21 Kasım 2012 Çarşamba

Kıtır Ekmek (Atak Hariç)


tekrar ediyorum öyle bir ekmek yaptım ki yine ben yaptım içi pişmedi diyeni bu ekmekle dövebilirim zira o derece sert şekilde pişti:)) beyaz ekmek yapma niyetiyle girdiğim mutfaktan başka bişey yapıp çıktım yine. neden? çünkü yoğurt kalmamıştı. hmmm hadi bu sefer de sütle tuzlu bişey yapayım dedim.

6 yk yulaf kepeği
5 yk süt tozu
2 yumurta*
2 yk mısır nişastası
yarım çay bardağı süt
1 paket kabartma tozu
yarım çk tuz
yarım çk krem tartar

*yumurtalarınız çok iriyse 1 tam 1 yumurta sarısı kullanın.

görüldüğü gibi azcıcık süt ve 2 yumurtadan başka sıvı malzememiz yok. sanırım o yüzden daş gibi pişti bu ekmek. yumurtaların beyazlarını krem tartarla kaskatı olana kadar çırpıp kenara ayırıyoruz. başka bir kapta nişasta, kepek, süt tozu ve kabartma tozunu güzelce karıştırıyoruz. bu karışıma yumurta sarısı ve sütü ekleyip yüksek devirde güzelce çırpıyoruz. oldukça katı bir harç olacak. yumurta aklarını da bu harca ekleyip katlama yöntemiyle güzelce karıştırıyoruz. 160 derecede üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
şimdi 2 adet pişirme tüyosu vericem ki birini yeni keşettim. birincisi bu ekmeği mutlaka yağlı kağıtla pişirin. terleme olmadığı için oldukça sert oluyor. ikincisi, ki daha önce de duymuştum ama uygulamamuştım, pişirme kabınızı fırının en dibine doğru itin ve orda pişirin. hem daha gevrek oldu hem üstünde ara sıra olan kabuklaşma olmadı, hem kesinlikle sönmedi hem de her yeri gerçekten eşit şekilde pişti.

bu ekmeği deneyen herkesten gerçekten görüş bekliyorum:)


yasal uyarı: üstündeki accuk susam ve haşhaşa takılmayınız, mümkünse kullanmayınız. şahsen 7 aydır seyirde olduğumdan oldukça sıkıldım ve böyle ufacık değişikliklerle kendimi oyalıyorum:)

12 yorum:

  1. süper süper süper,ilk defa dilim dilim ama içi kuru bir ekmek oldu,üstelik mahlep bile koymadan kepek kokusu yok..

    ay heyecandan söyleyeceklerimi bir baştan bir sondan yazıyorum sağolasın eda dukancan:))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sefan olsun o zaman:) ben de hassssstasıyım:))

      Sil
  2. Eda sen muhteşemsin ya :) ben ki kepek bile yiyemezken bu ekmek tam benlik diyete başlayalı 2 ay oldu ve ekmek nedir bilmedim dün akşam ise o ekmeği bandıra bandıra bir yemek yemişim sorma gitsin ellerine sağlık canım ya :)

    YanıtlaSil
  3. gercektenmı yaaa bandırmalı ekmekmı ben ekmek yuzunden dıyetı bırakcam ıgrenc kokuyo kusmm gelıyo bn ekmek yapamıyorum 6 kez denedım yok yok yok olmuyorrrr bu gerckten gzlmı kokuyormu en önmlısı o

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten öyle 2 aydır ne çektim bilemezsin en sonunda bunu denedim ve içine az tereyağ aroması ile zeytin aroması ekledim mis oldu mis :)

      Sil
  4. malesef hiçbiyer de süt tozu bulamıyorum süt tozu olmadan nasıl olur bu tarif bilginiz var mı acebaa :)

    YanıtlaSil
  5. eda nasıl bir kalıpta yaptın bunu borcam tepsimi baton kek kalıbımı nasıl kalıp kullandıgını gördüğüm zaman kendi ölçümü ona göre ayarlıyorum:)

    YanıtlaSil
  6. benim ekmeklerimin ,içi hamur kalıyor hep,her yolu denedim..,
    ekmek kalıbını fırın tepsisinin içine koymadan fırının altına direk mi koyacağız?yani fırın tepsisi kullanmayalım mı?
    soru2; seyirde susam yasak mı? ben azıcık serpiyordum tost ekmeklerime ...cıss mı?

    YanıtlaSil
  7. Eda senin nasıl bir kalıpta yaptıgını bilmediğim icin ben klasik boy yuvarlak borcamda denedim harika oldu gercekten içi kuru bir ekmek oldu cok sevdim ben güzelde kabardı eline saglık.cok geçmiş olsun bir an önce ayaga kalkarsın umarım

    YanıtlaSil
  8. Merhabaaa :) Ben de ekmek daha doğrusu yulaf kepeği yiyemiyorum bu ekmeği görünce içim kıpır kıpır oldu, yiyebilirim bunu o hep aradığım ekmek bu dedim içimden amaa ufak bir sorun var krem tartarım yok var mı bir çözüm yoluuu? :(

    YanıtlaSil
  9. krem tartarım olmadığı için bu tarfi ertelemiştim alınca yaparım diye ama bi türlü gidip alamadım. bugün canım çok ekmek isteyince kötü olma ihtimalinide göze alarak yaptım.gayette güzel oldu yağsız yoğurdu bez torbada süzüp krem peynir süzme yoğurt benzeri bişey yapmıştım üstüne onuda sürdüm harika oldu.krem tartarıda en kısa zamanda tedarik edip bidahakinide öyle deneyeceğim.daha önce 5 gün yapmıştım dukan diyetini fakat yulaf kepeğini tüketemediğim tiksindiğim için çok güzelde kilo vrmeme rağmen bırakmak durumunda kalmıştım.tekrar başlamaya karar verdiğimde önce sitenizi inceledm beğendiklerimi kaydettim öncelikli yapmak için. 5gün oldu busefer gayet güzel tiksinmeden yapıyorum.sizin güzl taifleriniz sayesinde. çok teşkkür ederim güzel tariflrinizi bizimle paylaştığınız için. ellernize sağlık

    YanıtlaSil