31 Ağustos 2012 Cuma

Dukancan Sözlüğü:)


Dukan diyetiyle alakalı teknik bilgilerin, kitap özetlerinin, hatta bizzat kitabın kendisinin bulunabileceği onlarca site ve blog var. Bu blogda öyle çok acaip bilimsel açıklamalar, teknik bilgiler vs. olmayacak. ama diyete yeni başlayanları, başlamayı düşünenleri, sadece araştıranları falanı filanı konuya ısıtacak bilgi öbekleriye karşınızdayım:) haydin okuyalım..


yulaf kepeği: şimdi şunu bi kabullenelim ki yulaf kepeksiz dukan Safiye'siz Faik, Arçil'siz Şota, Edi'siz Büdü gibi. Yani olmazsa olmaz. 'ben bunu yemem hacı. at mıyım la ben' gibi yersiz itirazlara denk gelmişliğim çoktur. Olmaz. Bu diyette aldığımız tek karbonhidrat bu olduğu için, mecburuz yiyeceğiz. Damak tadı alıştıktan sonra zaten günlük kepek hakkı kimselere yetmiyor. Zalımsın kepek.

light süt ürünleri: yani diyor ki yoğurt, süt, peynir, lor gibi gibi. Bu ürünlerde olması gereken maksimum yağ oranı %2. lorda, yoğurtta ve sütte sorun yokta işte peynirin %2 yağlısı olaydı iyiydi. Bu oranın azcık üstündeki peynirleri kaynar suda bekletmek suretiyle yediğim doğrudur. Lor konusunda en dikkat edilesi unsur nasıl olsa yağsız diyerekten mideye indirilmemesi. Zira adı lor olan peynirin yağ oranının %20 olması kabul edilesi durum değil. O yüzden napıyoruz? her loru bizden saymıyoruz mutlaka etiketini okuyoruz. Hele kahvaltılık lor kavramından fellik fellik kaçıyoruz. Onlar bildiğin krem peynir.

yumurta: kendisine can veren Allah'a bir kez daha şükrettiğimiz toparlak. Olmasaydı halimiz nice olurdu bilen yok. Öğün kurtarmasına mı sevinelim, her türlü kepekli hamur işinin olmazsa olmazı olmasına mı bilemiyoruz. Siz yine de günde 1 yumurta sarısını geçmemeye çalışın. Beyazında sınır yok kolisiyle yiyebilirsiniz:)

süt tozu: hayır kahve kreması değil. hayır onun yerine o olmuyor. bu baya baya suya karıştırılınca süt yerine geçebilen versiyon. Pınar marka en yaygın bulunanı. Metro'larda büyük ambalajda kiloluk olarak satıldığı da rivayet edilir. Dukanellamın ham maddesi olduğundan ayrı bir sempati besliyorum kendilerine.

et ürünleri: protein deyince aklımıza düşen has besin maddeleri. Hazırlarında yağ oranı maksimum %10 olacak. Hayatımıza etiket okuma diye bir hobi katıyoruz böylelikle. Yazın bu konuyu bahane ederek dolap önlerinde serinlediğim de doğrudur. Yağlı şarküteri ürünlerinden köşe bucak kaçıyoruz. Diyete uygun olası tek salam Pınar Delight hindi salam. Bunun dışında kıymamızı gözümüzle gördüğümüz löp löp kırmızı etten, kıyma makinesini de temizletmek suretiyle kendimiz çektiriyoruz.

tavuk: canım ^-_-^ nasıl seviyoruz birbirimizi nasıl ayrı kalamıyoruz belli değil. Derisi gerisi sevenin olsun biz but ve göğüs yiyoruz. Artık suyuna çorba mı yaparsınız, sote mi yaparsınız, ızgarada cızbız mı bilemiyorum. Ama yanında ayranla tüketildiğinde ertesi günkü tartıya bizi mahçup etmediği kesin.

her türlü nişastasız sebze: bu diyeti yaparken bu konuda bir kabzımal kadar bilgili olmak mümkün. Sebze yelpazesi pek geniş. Her türlü yeşil yapraklı sebze, domates, salatalık, biber, patlıcan, semizotu, ıspanak gibi sebzeler baş tacımız. sebze-protein günlerinde yediğimiz sebzenin 2 katı kadar protein yemeye özen gösteriyoruz.

tatlandırıcılar: şimdi hiç şunun etken maddesi bu, öbürünün kalorisi bu vıdıvıdıvıdı diye anlatasım yok. merak edenler için başta da bahsettiğim gibi tonla site ve blog var. ama genel olarak dukancıların kullandığı 3-4 marka var. Kendileri Splenda, Takita formtat 60, Stevia ve Dia marketlerde satılan Diamant. Şahsen bugüne kadar hiç Takita formtat 60 dışında bişey kullanmadım. Splenda'nın sıcak içecekler için olan versiyonunu denedim hiç hazetmedim. Takitamla mutluyum:) Soracak olursanız Carrefour'lardan ve Real'den temin etmekteyim.

aromalar: bazı tariflerde tamamen ekstra olmalarıyla beraber bazı tariflerin olmazsa olmazı aromalar. yiyemediğimiz şeyleri yiyebiliyormuş gibi yaparak kendimizi kandırıyoruz. Dr. Oetker marka olanlar marketlerde, diğer çok çeşitli versiyonlar internet üzerinden temin ediliyor.

bu temel bilgilerle de donandığımıza göre daha da bize bişey olmaz. Sıradaki yazı bir dukancanın alışveriş listesi olacak;)

10 yorum:

  1. Vayyyy hayırlı olsun seker:) seçil dukan can

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. içimde garip bir hisle sen bu kızı tanıyorsun dedim beykentte mi okuyorsun acaba?

      Sil
    2. hiç alakam yok beykentle

      Sil
    3. Seçil için demiştim :)

      Sil
    4. tamam olabilir o kadar yorum var karışabilir ne bağırıyosun küçücük çocuğa çıktık aradan işte:)

      Sil
    5. benim hatam seçile olduğunu belirtmeliydim :) sende hemen isyana bağlıyosun:)

      Sil
  2. teşekkür ederim Seçilcim hepimize hayırlı olsun:)

    YanıtlaSil
  3. Yanıtlar
    1. hahahah:)) ben de bu yoruma aynen öyle göldüm tanımlama mükemmel:)))

      Sil
  4. Tatlandırici kullanmak mecburumidir bn sekersiz ve tuzsuz yiyebliyrm ama bunlarida almamizmi gerekiyor

    YanıtlaSil