17 Kasım 2012 Cumartesi

Doğumgünü Pastası (Atak Hariç)


malumunuz bugün babamın doğum günüydü. ben de hazır pasta sevmeyen biri olarak kendim yapmayı tercih ettim. içine koyduğum muz kreması yüzünden benim yaptığım versiyon güçlendirmeye uygun ama seyirdekiler muzsuz yaparak afiyetle yiyebilir.

keki Su Ba'nın pandispanyasının geliştirilmiş versiyonu aslında. bazı eklemeler yaptım.

keki:
5 yumurta
5 yk toz tatlandırıcı
6 yk yulaf kepeği
6 yk süt tozu
1 paket kabartma tozu
yarım çay bardağı süt
1 silme çk krem tartar
vanilya aroması
petibör aroması (şart değil)

kaplaması:
3 su bardağı süt
2 yk mısır nişastası
1 yumurta sarısı
3-4 yk toz tatlandırıcı (ben takita formtat 60 kullanıyorum)
tarçın

*muz kreması: (güçlendirme için)
2 yk süt tozu
1.5 yk toz tatlandırıcı
4 yk süt
1 muz

yumurta sarıları aromalar ve tatlandırıcıyla birlikte krema kıvamını alana kadar çırpılır. rengi iyice beyazladığında süt tozu eklenir. bu aşamada mikserin dönmesi epey zorlaşacak ve ingilizlerin bayılarak yediği sütle çırpılmış yumurta gibi görünecek ki bu hali hiç çekici değil:) süt tozunun harçla iyice karıştığından emin olduktan sonra süt eklenir ve en yüksek devirde çırpılmaya devam edilir. 5 dk kadar çırpmanız gerekiyor ki topaklar açılsın ve pürüzsüz bir hal alsın. diğer tarafta yumurta akları ve krem tartar sert bir kıvam alana kadar çırpılır. iyice katılaşan yumurta akları diğer harca katlama yöntemiyle yedire yedire karıştırılır. hiç beyazlık kalmayacak kadar güzel karıştığında kepek eklenir ve güzelce karıştırılır. yağlı kağıt serilmiş yuvarlak bir tepside 180 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 25 dk pişirilir, altına nemli bir avlu konularak tezgah üstünde soğumaya bırakılır. soğuduktan sonra keskin ve ıslatılmış bir bıçak yardımıyla enine kesilir, 2 parçaya ayrılır.

tarçın dışındaki kaplama malzemeleri karıştırılıp koyu bir krema kıvamı alana kadar pişirilir. 2'ye böldüğümüz pastanın arasına bol miktarda krema sürülür ve yayılır. üstüne 2. kat kapatılır. 2. katın üstüne krema sürmeden önce bir kaç kaşık oda sıcaklığında süt sürerseniz daha yumuşak olur ve kremayı çeker. en üste de bol miktarda kremayı yayıp çekil verdikten sonra tarçınla süsleyip dolapta 2 saat dinlendirdikten sonra servise hazırdır.

*pasta malum dukan yapmayanlara olduğu için ve babam kullandığım aromaların tadını suni bulduğu içinben şöyle bir güzellik yaptım, muz hariç tüm muz kreması malzemelerini dukanella yapar gibi derin bir kapta mikserin tek çırpıcısıyla çırptım, beyaz çikolata yaptım. muzu çatalla iyice ezdim ve bu muz ezmesini karışımın kabına atıp çırpmaya devam ettim. ortaya şahane bir muz kreması çıktı. bu kremayı orta kata pudingten önce sürdüm, 5 dk bekledikten sonra kremayı sürdüm. yiyenler bırakın içinde kepek olduğunu anlamayı, söyledikten sonra da inanmadılar:))


not: muz güçlendirmede de serbest meyvelerden değil malumunuz. öyle hapur küpür yenmiyor:) ben bu pastada 1 küçük muz kullandım 1 dilimine 1 tk bile muz ezmesi düşmüyor aslında ama siz bahsettiğim kremayı istediğiniz tüm meyveleri kullanarak hazırlayabilirsiniz. seyirdekiler için de her türlü aromayı kullanmak mümkün. ya da muz miktarını arttırarak ödül öğününüzde tüketebilirsiniz.

5 yorum:

  1. süt tozu ne kadar konacagını yazmamişsınız yapmaya başladım öyle farkettim 6 yk koyacam bakalım nasıl olacak..emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Eda, krem tartar'ı ve aromaları nereden bulacağız? Petibör aroması diye bişi mi varmış? :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet var:) hepsini gurmenetten alıyoruz canım

      Sil
  3. Ben denedim ve nefis oldu! Teşekkürler Eda...

    YanıtlaSil