21 Kasım 2012 Çarşamba

Kabak Tatlısı (Atak Hariç)


kabak tatlısı herhalde diyet dahilinde de normal beslenenler için de yapılması en kolay tatlılardan biri. dukan diyeti yapanlar içinse bulunmaz hint kumaşı:) hem çok lezzetli hem çok doyurucu hem de tatmin edici bir tatlı. daha önce de çok kereler yapılmış bir tatlı olmakla beraber ben annemin uyguladığı haliyle yaptım.

3 dilim kabak
4 yk takita formtat 60 (şart)
yarım su bardağı su

annem kabak tatlısı yapmadan önce, kabakları güzele yıkayıp tencereye koyar, üstüne şekeri döker ve bekletir. kabakların ıslaklığıyla şeker erir, kabakla özdeşleşir. 1-2 saat beklettikten sonra ocağa alır ve hiç su eklemeden pişirir. dadından da yenmez. bizim tatlandırıcılar nemle buluşunca topaklandığından ben bekletmedim ama yöntemim aynı. kabakları çok büyük olmayacak şekilde doğradım. boş tencereye suyu döktüm ve kabakları üst üste gelmeyecek şekilde dizdim. ne kadar kabağınız varsa o büyüklükte bir tencere kullanmanızı öneririm. tatlandırıcıyı kabakların üstüne serperek döktüm. nerdeyse tamamı tatlandırıcıyla temas etti. su da oldukça az olduğundan sadece tatlandırıcının tabana ve tencerenin yanlarına değip yanmamasından başka bir işlevi yok zira kabak pişerken haiten su salıp geri çeken bir sebze. kapağını kapatıp bi 20 dk kısık ateşte pişirdim. bu esnada takita tamamen eridi ama kabaklar henüz parçalanacak kadar pişmediğinden güzelce karıştırdım. tekrar üst üste gelmeyecek şekilde yerleştirdim. 10 dk daha kısık ateşte piştiğinde artık takita ağdalaşmaya ve kabaklar iyice yumuşamaya başlamıştı.



bu aşamadan sonra kapağını ve ocağın altını açtım. tatlı şerbeti iyice içine çekti. cam bir kaba alıp soğumaya bıraktım. mmmmmmmmmmiiiissssler gibi oldu.

dip not: bal kabağı ne kadar turuncuysa o kadar lezzetli demektir. sarılardan uzak durunuz:)

7 yorum:

  1. harika görünüyor canım. şuanda ocakta :) ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. az önce yaptım afiyetle de yedik, çok teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  3. ocakta bakalım eline sağlık :)

    YanıtlaSil
  4. Bu tarif dün akşam benim sevgililer günü tatlım oldu! Bal kabağı tatlısını çoook severim. Yukarıdaki tarifi siz de mutlaka deneyin dukan diyetinde olan tüm bal kabağı severler! Soğuyunca, hele de buzdolabında bir akşam bekleyince son derece tatmin edici bir sonuç çıkıyor ortaya:)

    YanıtlaSil
  5. Merve isiklar :-) Kabaklar dograndi heeen yapiyorum bugun dukan puding yedim yarin aksam icin tatlimi hazirlayip dinlendiricem miss gibi afoyetle yiyicem yarin kocam icinde iki kilo seker olan kabak tatlisini yerken bnde dukan kabagi yicem goruntu ayni kalori farkli :-)

    YanıtlaSil