2 Ekim 2012 Salı

Dukan Sufle (Atak Hariç)



hazır tatlı krizlerim had safhada, hazır mis gibi browni yapmışım ama taze bitmiş, o halde neden tekrar yapmayayım diye kendimi mutfağa attım. akşam yemeğini bile yemeden bu işlemlere girişmiştim kiiiii, bir de baktım yulaf kepeğim yok:) ama canım da fena halde tatlı istiyor? hmm o zaman başka bişeyler yapabilirim ben bu malzemelerle dedim. ve huzurlarınıza dukan usulü sufleyi getirdim:) yalnız bu tarz az malzemeli tariflerde nedense benimli olmadı, senin yaptığına benzemedi, kıvamı-rengi-görünümü tutmadı gibi şeyler duyduğumdan bu kez tarifi aşama aşama fotoğrafladım. tarif browniye çok benziyor zaten:) buyrun bakalım.


4 yumurta
5 yk tatlandırıcı
1 tüp vanilya aroması
yarım paket kabartma tozu
2 yk kakao
yarım çk krem tartar

1- yumurta sarıları, tatlandırıcı, ve vanilya aroması aynı kaba alınır ve bir güzel çırpılır.

karışım epey beyazlayacak fotoğrafta gördüğünüz gibi.

2- yumurtaların beyazları bir kaba alınıp krem tartar eklenir ve en yüksek devirde kaskatı olana kadar çırpılır.
katı dediysem o kadar katı ki kabı ters çevirdiğinizde bile kıpırdamayacak yerinden.

3- beyazlayana kadar çırpılan yumurta sarılarına kakao ve kabartma tozu eklenir. ben biraz petibör aroması da ekledim ama şart değil.
karışım kaskatı bir krema halini alacak. o kadar katılaştı ki mikser dönmekte zorlandı artık..

4- yumurta beyazları krema halini alan karışıma eklenir. 

5- bundan sonrası biraz zorlayıcı çünkü hem beyazları söndürmememiz gerekiyor hem de iyice karıştırmalıyız ama kremamız baya katı. katlama yöntemiyle sabırla karıştırıyoruz.

6- ve nihayetinde karışım bu hali alacak.

7- son olarak karışımı yağlı kağıtla kaplanmış kare borcama döküp fırına atıyoruz.


ve fırında 150-160 derecede 40 dakika kabarmaya bırakıyoruz. ama sanmayın ki böyle kocaman kalıyor:) fırından çıkmaya yakın aynen kabardığı hızla sönüyor ama bizim istediğimiz de bu zaten. üstü kıtır altı yapış yapış bir sufle:) fırından çıkarıp dilimleyip mümkünse sıcak olarak servis ediyoruz. afiyet olsunn;)

ÖNEMLİ NOT: soru işaretiyle yaklaşacaklar için belirteyim; en ufak bir yumurta tadı ya da kokusu yok. vanilya aroması ve kakao tadı yumurtanın varlığını yok etti..

9 yorum:

  1. Eda pişme derecesini ve süresini de ekleyebilir misin acaba tarife? Bu arada yine süper bir tarif olmuş, ellerine sağlık.
    :)

    YanıtlaSil
  2. Harika gorunuyo aksama denenecek de, evde krem tartarim yok."zaten yarim kasikcik canim nolcak olmiversin" diyebilirmiyim???
    Sultan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. diyebilirsin:) ama krem tartar yumurta beyazını sertleştirip hamur kıvamı veriyor biraz. o olmadan da olur da biraz daha yumuşak olur. pişmesi nasıl olur onu sen deneyince görücez:)

      Sil
  3. Edacığım yine döktürmüşün ellerine sağlık mutlaka deneyeceğim ama borcamın ebatı nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tam ölçüsünü bilmiyorum da standart küçük boy kare borcamda yaptım ben

      Sil
  4. Teşekkür ederim cnm susamlı ekmeğinde küçük kalıptı sanırım hani facede paylaşmıştım ben büyüğe yaptım kabardı demek ki ondandı sağol:))))

    YanıtlaSil
  5. krem tartar nasıl bir şey ve nereden tedarik edebilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kabartma tozu gibi bişey. bazı aktarlarda ve gurmenetter var. çok az kullanıldığından uzun süre gidiyor

      Sil