21 Aralık 2012 Cuma

Karamel Kreması (Atak Hariç)


bugün mutfak beni baya yordu ama değdi. benim gibi karamel delileri bu tarife delirecek tahminimce:) fikir bayadır kafamdaydı ama uygulamasından emin olamadığımdan bu sefer tadımlık yaptım. bi sonraki daha bol miktarda olacak kesinlikle:)

karamel sosunun orjinal tarifinde krema ve tereyağ kullanılıyor. bunları kullanmadan nasıl yaparım diye epey düşündüm. önce karamela şekeri yapmak niyetindeydim ama sonra buna döndüm. iyi ki dönmüşüm:) tarif oldukça basit ama epey dikkat gerektiriyor.

kreması:
1 bardak süt
1 tk nişasta
1 tk takita formtat 60

karamel:
2 tk takita formtat 60

malzemeler bu kadar. öncelikle krema malzemelerini güzelce karıştırıp koyulaşana kadar pişiriyoruz. başka bir tarafta, çelik tabanlı bir kapta takitayı erimeye bırakıyoruz. bu aşamayı dikkati yapın yanmasın. orta ateş yeterli. tamamen eriyip akışkan bir hal aldığında kremayı üstüne boca edip hiç vakit kaybetmeden çırpıcı yardımıyla güzelce karıştırıyoruz. hem yapışmamasına hem de kıtır tarafı kalmamasına dikkat ediyoruz. bir kaç kez karıştırıp ateşten alıyoruz ve kaseye koyup ister sıcak ister soğuk tüketiyoruz. deneyin ve müptelası olun ben o kadar söylüyorum:)

18 yorum:

  1. Hemen bu aksam denedim, sut receli gibi oldu tadi:) ben bunu sabah ekmegime surmeyi planliyorum, eline saglik eda:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. her nevi değerlendirilebilir ama ben dayanamadım hepsini yedim valla :) afiyet olsun:)

      Sil
  2. Hatice Güngören31 Aralık 2012 22:17

    Takita stevia ile de olur mu acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sanurum olur çünkü o da karamelize oluyor diye biliyorum

      Sil
  3. Hatice Güngören1 Ocak 2013 21:55

    teşekkürler, en yakın zamanda deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  4. Hemen denicemm bunu sade yiyebiliyor muyuz yoksa ekmekle mi yemek gerek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ekmekle denemedim bile böylece götürdüm:))

      Sil
  5. Tamam o zaman hemen denemem lazımm

    YanıtlaSil
  6. şu atak biteydi iyiydi :(

    YanıtlaSil
  7. takita yerine splenda kullansak olmaz mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. olmaz çünkü karemelleşme özelliği sadece takitada var

      Sil
  8. Ben takita 60 dışında tatlandırıcı kullanamıyorum, tam benlik. Ama bu takitayı ocağa koyunca yapış yapış, topak topak oluyor, siz de yaparken aynen mi yoksa ben ateşini mi ayarlayamıyorum acaba?

    YanıtlaSil
  9. eda denedim ama benimki hem cıvık oldu hem de rengi çok açık oldu tarifteki tk lar tatlı kaşığı dimi tepelide koydum ama sütlü kahve gibi oldu rengi

    YanıtlaSil