13 Şubat 2013 Çarşamba

Çıtır Poğaça (Her Evre)


bu kez neden ve nasıl bu kadar çıtır olduğunu pek anlayamadım zira içinde hiç acaip bir madde yok:) sanırsam kıvamından kaynaklandı ve kullandığım 2 tk sıvı yağdan. canım ne zamandır pastane işi içinde sucuk sosis filan olan poğaçalardan istiyodu. son derece lezzetli bişey oldu. sürekli de atak hariç tarifler yapmama sitem eden dukancanlara da hediyem olsun:) galeta karışımsız, nişastasız, tek yumurtalı şahane bir poğaça oldu.

6 yk yulaf kepeği
8 yk süt tozu
3 tepeleme yk susuz kısmından yoğurt
1 paket kabartma tozu
çay kaşığının ucuyla mahlep
1 yumurta
3 tepeleme yk lor
3 dilim pınar delight salam
2 tk zeytinyağ

salamları küçücük doğrayıp 2 tk zeytinyağında çıtırlaşana kadar kavurun. renkleri baya değişecek. diğer tarafta kuru malzemelerden başlayarak tüm malzemeyi katı ama yapışkan bir hamur olana kadar karıştırın. en son kavrulmuş salamları da ekleyerek tekrar karıştırın. kaşık yardımıyla tepsiye istediğiniz boyutta aralıklı olarak dizin. 180 derecede ısıtılmış fırında baya baya kızarana kadar pişirin.

ben bu ölçülerle 8 tane çıkardım ama fotoğrafa dikkatli bakarsanız 1 tanesinin 1 pasta tabağının yarısı kadar büyüyüp kocaman olduğunu göreceksiniz. o yüzden içindeki süt tozu sizi korkutmasın. 2 tanesi 1 öğün gibi doyuruyor insanı. isterseniz de ceviz büyüklüğünde parçalardan 12 tane kadar çıkarıp normal poğaça boyutunda yapabilirsiniz. ama tavsiyem yuvarlak değil yayvan koymanız. böyle yaparsanız yanlara doğru genişliyor ve göz de doyuruyor. afiyet olsun:)

8 yorum:

  1. Genel bir soru soracağım. Dukan tarifleri malum az malzemeli. Kabartma tozunu bir paket kullanınca tadını hissediyorum bu tariflerde, yiyemiyorum. Yarım paket kullanınca hiç kabarmıyor. Bir çözüm bilen var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kabartma tozunun iyice karışmamasından kaynaklanıyor olabilir. ben hiç böyle bir sorun yaşamadım yaşayan da duymadım açıkçası. kabartma tozunu kuru malzemeye tamamen karıştırmadan hamur haline getirmeyin. bu da çözüm olmazsa kabartma tozuna annelerimizin yaptığı gibi 1-2 damla limon damlatmayı deneyin.

      Sil
  2. Teşekkür ederim. İki yöntemi de deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  3. Ve evet! İlk denemede banko! Eda haklıymış. Yapmam gereken önce kuru malzemeyi baştan iyice karıştırmak, sonra süt ve yumurta eklemekmiş. Kabartma tozunun ne tadını aldım, ne de kokusunu... Kesinlikle mutluyum:)



    YanıtlaSil
  4. Şu an saat sabahın altısı. Ben poğaçamla kahvaltı yapıyorum. Böyle diyete can kurban:)

    YanıtlaSil
  5. merhaba
    öncelikle paylaşımlarınız için çok teşekkürler.benim sorum aromalarla ilgili.tereyağı aroması kakao aroması bunlarda kalori durumu nedir kullanımında kısıt var mı

    YanıtlaSil
  6. Eda hn, bu çok güzel bir tarif, dün akşam denedim ama benimkileri sizin tam da dediğiniz gibi yayvan koydum ama nerdeyse 1 cm gibi yayım yayım yayıldılar. Çok güzel olmasına rağmen o kadar yayılıp incelince tabi hiç tat alamadım. Şöyle gerçek poaça gibi tombul hiç olmadılar. Sanırım loru yanlışlıkla 4 kağık koydum ondan mıdır acaba, ya da muffin kalıbına (küçük silikon olanlar) koysak nasıl olur 2.denemede? Tepsiye kaşıkla koyduğumda süper tombul gerçek poaça görüntüsündeydiler halbuki.

    YanıtlaSil
  7. Suttozunun alternafifi var mi acaba ? Yada koymazsak olur mu?

    YanıtlaSil