21 Şubat 2013 Perşembe

Portakal Sorbe-Doğal Portakal Aroması (Her Evre)


bu sıralar blogu biraz ihmal ettim. ama yine şahane bir şeyle döndüm:) huzurlarınızda ister karıştıra karıştıra dondurarak sorbe olarak yeyin ister pudinglerinize keklerinize ekleyerek mis gibi portakal aroması verin.

mutfağa biriken portakal kabuklarından reçel yapmak için girdim. orjinalini yerken de pek sevmezdim ama kahvaltıda tatlı bişeyler olsun istedim. sonra birden ben bunu marmelat mı yapsam dedim. kendi kendime yaptığım beyin fırtınası sonucu olarak ortaya bu çıktı:)

2 büyük boy portakalın kabukları
4 yk takita formtat 60
1.5 çay bardağı su
4-5 damla vanilya aroması

ben reçeldeki gibi kabukları bir kaç su değiştirerek kaynatmadım. orta boy bir sütlük kullandım. büyük boy cezve de olabilir. kabukları küçücük doğradıktan sonra üstüne 1 çay bardağı suyu ekledim. en son tatlandırıcıyı koydum. su kabukları geçmediği için tatlandırıcı ıslanmadı. kısık ateşte pişmeye bıraktım. tatlandırıcı yavaş yavaş eriyerek içine karıştı.bu şekilde ara sıra karıştırarak yarım saat kaynattım şerbeti koyulaşmaya başladığında kalan suyu ve vanilya aromasını da ekledim, altını açtım. bu şekilde 15 dk daha kaynattıktan sonra blenderla iyice çektim soğumaya bıraktım. bu haliyle de nefis ve keskin bir portakal kreması oldu. deneyiniz:)

4 yorum:

  1. Takita Form 60'ı hiç bir markette bulamıyorum. Carrefour, Migros 3M, Üçler'e baktım. Eda, siz nerden alıyorsunuz Takita Form 60'ı?

    YanıtlaSil
  2. Ben yaptım bu tarifi ama benimkinin ne görüntüsü ne de kıvamı böyle olmadı. Beyaz ve kuru oldu. Sonra anladım hatamı. Sanırım kabuğun içindeki beyaz kısımları temizlemek gerekiyormuş. Ama olsun, kek pişirirken kullanacağım nefis bir malzemem oldu elimde. Koydum kavanoza, attım buzdolabına. Kek pişirirken harcıma iki kaşık katıyorum, nefis oluyor.

    YanıtlaSil
  3. bunu gün içinde ne kadar tüketebiliryoruz?

    YanıtlaSil
  4. su değiştirmeden yaptım yiyemedim yaa acayip acı oldu :(

    YanıtlaSil